Amsterdam

Met ingang van vandaag, zaterdag, wordt de verplichte veiligheidsafstand van 1,5 meter afgeschaft – na een goede 18 maanden. “Hiermee zetten we een duidelijke stap in de richting van een samenleving zonder beperkende coronamaatregelen,” verklaarde de regering in Den Haag.

De Nederlanders kunnen echter nog geen “Vrijheidsdag” vieren. Omdat de 1,5 meter regel zal worden vervangen door de fel betwiste Corona Pass. Voortaan moet iedereen die ouder is dan 13 jaar bewijzen dat hij gevaccineerd, getest of hersteld is voordat hij restaurants, culturele gelegenheden of sportfaciliteiten kan bezoeken.

3G-bewijs vereist

Gezien de dalende infectie- en patiëntenaantallen en de relatief hoge vaccinatiegraad acht de regering het verantwoord de maatregelen te versoepelen. Zo zijn volle stadions en cafés weer toegestaan, en kunnen restaurants, winkels en theaters weer onbeperkt bezoekers toelaten – maar alleen op vertoon van de Corona Pas. Degenen die niet gevaccineerd zijn of hersteld zijn, kunnen zich gratis laten testen in een testcentrum.

Maar deze eis wordt hevig betwist. Herbergiers hebben in verschillende steden al aangekondigd dat zij het 3G bewijs niet zullen controleren. Gemeenten willen ook geen boetes opleggen voor overtredingen in de eerste weken. Tegenstanders van vaccinatie kondigden protesten aan in Den Haag.

Controversiële maatregelen

Een goed derde van de bevolking klaagt er in een in opdracht van de autoriteiten uitgevoerde enquête over dat de overheid de vrijheid te veel beperkt. Een ander derde is echter voorstander van de maatregelen.

“Herbergiers zien het niet als hun taak om gasten te controleren”, aldus een onderzoek van de Royal Restaurant Association. Volgens hen is er een gebrek aan personeel en geld voor de controles. Bovendien zijn ondernemers bang voor agressie en bedreigingen.

De beperkingen voor scholen en universiteiten waren al eerder opgeheven, evenals, voor het grootste deel, de maskerplicht. In bussen en treinen moet nog steeds mond-neusbescherming worden gedragen; disco’s en nachtclubs moeten om middernacht sluiten.

Volgens de autoriteiten is nu ongeveer 82 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. De 7-daagse incidentie is ongeveer 77.

Nederland: einde van de 1,5 meter-regel – omstreden pas