Police

De Nederlandse politie heeft in Eindhoven negen mannen aangehouden die volgens hen voorbereidingen troffen voor deelname aan een terroristische aanslag. Het onderzoek begon in de zomer na een tip van de nationale veiligheidsdienst AIVD.

De mannen zijn tussen de 18 en 31 jaar oud en hebben allen de Nederlandse nationaliteit. Op één na zijn ze allemaal in Nederland geboren. De negende man is geboren in Afghanistan, aldus het Openbaar Ministerie.

Het departement zegt dat de mannen ‘sympathiseerden’ met het jihadistische gedachtegoed van ISIS. Bij de invallen zijn meerdere woningen doorzocht, maar de politie heeft geen wapens of explosieven gevonden.

De laatste spraakmakende aanhouding van een groep mensen die verdacht wordt van terroristische misdrijven vond plaats in september 2018 in Arnhem en op een vakantiepark in Weert, nadat de bende was geïnfiltreerd door politieagenten die zich voordeden als wapenhandelaren.

Die invallen leidden er afgelopen oktober toe dat zes mannen voor periodes van 10 tot 17 jaar de cel in gingen voor het maken van plannen om een jihadistische aanslag te plegen op een groot evenement in Nederland en voor het oprichten van een terroristische organisatie. De politie heeft geen details gegeven over mogelijke doelwitten van de Eindhovense groep.

Negen Eindhovenaren aangehouden op verdenking van plannen terroristische aanslag