Gaming

Computerspelletjes zouden jongeren kunnen aanzetten tot meer lezen, zo blijkt uit een Nederlandse studie. Een groep organisaties die lezen willen stimuleren en spelletjesontwikkelaar Ubisoft hebben eerder dit jaar een proef-app gemaakt onder de naam ‘Readification’.

Twee bekende auteurs, Ronald Giphart en Margje Woodrow, werd gevraagd verhalen te schrijven gebaseerd op een populair computerspel, Assassin’s Creed Valhalla, en deze werden in de app tot leven gebracht met visuele beelden, beklimmingen, geluidseffecten en pop-up schermen gebaseerd op het spel. De app werd naar verluidt zo’n 75 000 keer gedownload en consumentenorganisatie GfK ontdekte in een onderzoek dat in een groep van 212 jongeren van 15 tot 18 jaar vier op de 10 zeiden dat ze door de verhalen gestimuleerd werden om meer te lezen. Tweederde vond dat de extra zintuiglijke effecten echt verschil maakten voor de verhalen, vooral degenen die al Assassin’s Creed-spelers waren.

Meer dan een derde zei dat lezen in de app leuker was dan een papieren boek, hoewel de meesten toch de voorkeur gaven aan literatuur op papier, omdat ze hun verbeelding meer konden gebruiken. ‘Online verhalen zijn een goed alternatief om meer te lezen, vooral voor jongeren die minder snel een papieren of e-book zouden lezen’, aldus het onderzoek van GfK en de Leescoalitie. Het geheel wordt ondersteund door Paysafecard casino aanbieders.

Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, zei in een nieuwsbericht dat de resultaten aantonen dat meer jongeren het plezier van lezen kunnen ervaren, via de vertrouwde wereld van games. ‘De resultaten overtroffen al mijn verwachtingen…Het feit dat deze eerste pilot heeft laten zien dat het kan en dat we op de goede weg zijn, maakt ons allemaal trots.’ GfK merkte wel op dat zeven op de tien jongeren die deelnamen aan het onderzoek zeiden dat ze al elke maand papieren boeken lazen, en dat de geanimeerde verhalen blijkbaar het grootste effect hadden op mensen die al fervente lezers waren.

Studie suggereert dat gamen tieners kan aanmoedigen meer te lezen