Demissionair minister van Economische Zaken Mona Keijzer is ontslagen nadat zij in een interview met de Telegraaf grote twijfels uitte over het gebruik van de coronaviruspas om toegang te krijgen tot restaurants, cafés en theaters. Rutte zei in een verklaring dat hij het besluit om Keijzer te ontslaan had genomen na overleg met de minister van Economische Zaken en de drie vicepremiers – die naast de VVD van Rutte de drie andere partijen in het kabinet vertegenwoordigen.

Het interview werd gepubliceerd op zaterdag, de dag dat de coronaviruspas in Nederland op grote schaal in gebruik werd genomen, ter vervanging van sociale distantie en een aantal andere maatregelen.

In het interview zegt Keijzer tegen de krant: “Je merkt dat het steeds moeilijker wordt om uit te leggen waarom het pasje op de ene locatie wel nodig is en op de andere niet”. Later in het interview maakte ze een opmerking over de hoge vaccinatiegraad en de lage ziekenhuisopnames, ‘en dan denk ik: ja jongens, gaan we op deze weg verder of gaan we het anders organiseren?’ ‘Als je in een samenleving zit waarin je bang moet zijn voor iedereen, tenzij je een pasje kunt laten zien, dan moet je je toch eens achter je oren krabben en je afvragen of dit de richting is die we op willen’, aldus Keijzer.

Woede Het interview wekte woede bij velen in haar partij, het CDA, omdat de uitlatingen in strijd zijn met het kabinetsbeleid dat is opgesteld door haar partijgenoten, minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus. De uitlatingen van de minister zijn ‘niet verenigbaar met besluiten die het kabinet onlangs heeft genomen’, zei premier Mark Rutte. Controverse Het is niet de eerste keer dat Keijzer voor controverse zorgt.

In december liet ze doorschemeren dat winkels als Hema, Wibra en Action open mochten blijven, ook al had het kabinet een harde sluiting doorgevoerd voor winkels die niet-essentiële producten verkopen. En in maart moest het hele kabinet worden getest op het coronavirus nadat Keijzer daarmee was besmet na een kabinetsvergadering te hebben bijgewoond. Ze heeft zich twee keer verkiesbaar gesteld voor het leiderschap van het CDA, tegen Sybrand Buma toen hij voor het eerst verkiesbaar was, en tegen De Jonge in 2020 na het aftreden van Buma.

Onderminister Mona Keijzer ontslagen wegens uitlatingen over coronavirus