Pfizer-vaccin

Amsterdam (dpa) – Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich momenteel over een aanvraag van vaccinfabrikanten Pfizer en Biontech voor een derde dosis vaccin tegen het coronavirus. Dit heeft de autoriteit donderdag in Amsterdam bekendgemaakt.

Deze zogenaamde booster ter bescherming tegen coronabesmetting zou kunnen worden ingespoten bij volledig gevaccineerde personen van 16 jaar en ouder en niet eerder dan zes maanden na de tweede vaccindosis. Na evaluatie van de door de fabrikant ingediende gegevens is het EMA van plan begin oktober een besluit te nemen over de aanvraag.

In verschillende landen wordt de derde vaccinatiedosis al aangeboden, maar vooralsnog alleen voor patiënten met een bijzonder verzwakt immuunsysteem.

Volgens het EMA hebben de fabrikanten nog geen aanvraag ingediend voor de goedkeuring van vaccins voor kinderen onder de elf jaar. Het bureau verwacht echter dat Pfizer begin oktober de eerste gegevens ter beoordeling zal indienen. Het bedrijf Moderna wil deze in november indienen. De vaccins van beide fabrikanten zijn tot dusver de enige die ook zijn goedgekeurd voor adolescenten van twaalf jaar en ouder.

EMA beoordeelt derde dosis Pfizer-vaccin