Een man is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 9 miljoen euro voor twee geruchtmakende museumroven van meesterwerken vorig jaar. Nils M, 59, uit Baarn, werd op basis van DNA-bewijs veroordeeld tot de maximaal mogelijke straf. De diefstal van een vroeg schilderij van Van Gogh uit het Singer Museum in Laren aan het begin van de sluiting vorig jaar haalde internationaal de krantenkoppen.
Het schilderij uit 1884, De pastorietuin te Neunen in het voorjaar, was eigendom van het Groninger Museum. Later in het jaar werd het Frans Hals-schilderij Twee lachende jongens met een kruik bier gestolen uit het Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Beide overvallen verliepen volgens eenzelfde smash-and-grab methode voordat twee verdachten op een scooter wegreden.
De man, in de Nederlandse kranten alleen omschreven als Nils M en naamloos in gerechtelijke documenten, werd gearresteerd op basis van DNA-sporen die op beide plaatsen delict werden aangetroffen. Hij bleek in het bezit te zijn van vuurwapens en een grote hoeveelheid harddrugs en beweerde niets van de diefstallen te hebben geweten. Strafrechtdeskundigen, en later het openbaar ministerie, speculeerden dat dergelijke schilderijen soms door criminelen worden gebruikt bij het onderhandelen over schikkingen in pleidooien.
De rechtbank in Lelystad, die de maximaal mogelijke straf uitsprak, inclusief een schadevergoeding voor een deel van het Hals-schilderij van 16 miljoen euro dat niet door de verzekering werd gedekt, oordeelde dat M. het publiek van “honderden jaren plezier” had beroofd en een deel van het cultureel erfgoed van het land had gestolen en dat hij een “geharde, berekenende crimineel” was. Beide schilderijen zijn nog steeds vermist.