Maxima and Willem-Alexander

Voor het tweede jaar op rij beleefde Nederland zijn traditionele Prinsjesdag zonder koninklijke pracht en praal en gejubel van de Oranje-fans.

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in Den Haag de Troonrede uitgesproken voor de leden van het parlement, waarmee het parlementaire jaar werd geopend. Als gevolg van de Coronamaatregelen waren de traditionele koetsrit van het koningspaar door de stad en de familiebalkonscène echter weer geannuleerd.

Net als in 2020 werd de troonrede niet voorgelezen in de ridderzaal van het regeringsgebouw. Om de veiligheidsafstand van 1,5 meter te kunnen aanhouden, hadden zowel ministers als parlementsleden zich verzameld in de Grote Kerk van Den Haag. Het koninklijk paar kwam aanrijden in een limousine. Koningin Máxima (50) droeg een lange lichtblauwe zijden rok met opdruk en een oranje en rode top.

De populariteit van de koning is weer gedaald, volgens een opiniepeiling. Slechts 44 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in de koning, zo blijkt uit de enquête van het onderzoeksinstituut Ipsos. Op “Koningsdag” 27 april was dat 57 procent. Dit betekent dat de populariteitscijfers nog lager zijn dan eind vorig jaar. Het koningspaar was toen in het kruisvuur van de kritiek terechtgekomen wegens een vakantiereis naar Griekenland tijdens de lockdown.

Troonrede zonder gejuich – koningspaar in een dipje